En studentförsäkring – behövs det? Självklart ska du vara försäkrad redan som student. Flyttar du hemifrån täcks du inte längre av dina föräldrars hemförsäkring.
Dessutom kan det vara bra att se över vilket försäkringsskydd du har i samband med resa och i händelse av olycksfall eller sjukdom. Kör du bil eller MC måste du ha en trafikförsäkring.
Vi på Studentbostäder.nu går här igenom olika studentförsäkringar och benar ut vad de innehåller. Vilka av dem behövs och vilka kan du lika gärna skippa? Det reder vi ut.
Dessutom ger vi tips på bra försäkringar för dig som studerar.
Tips på bra studentförsäkring
Hedvig (vår favorit) |
| Räkna ut pris |
Moderna (via Unionen) |
| Bli medlem i Unionen för att teckna försäkringen |
ICA Försäkring |
| Räkna ut pris |
Olika studentförsäkringar
Många som börjar studera flyttar samtidigt hemifrån. Då dyker frågan upp – vilka försäkringar behöver jag som student?
Vi skulle vilja dela in dem i följande grupper
- Behövs enligt lag – dessa får du inte vara utan
- Nödvändiga – dessa kan du inte gärna vara utan
- Bra att ha – värt att betala en liten slant för
- Kanske onödiga – dumt att lägga studentbidraget på
Så här kan vi dela in försäkringarna – översikt
Försäkringar | |
Behövs enligt lag | Bilförsäkring, EU-moped och MC-försäkring (men givetvis bara om du har något av dessa fordon) |
Nödvändiga | Hemförsäkring Reseförsäkring |
Bra att ha | Olycksfallsförsäkring Sjukvårdsförsäkring Eller en kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring |
Onödiga? | Produktförsäkringar Livförsäkring Extra avbeställningsskydd ID-skydd Vägassistensförsäkring |
Hemförsäkring för studenter
En hemförsäkring behövs inte enligt lag, men det är mycket dumt att inte skaffa en. För en liten avgift per månad får du som student bland annat försäkringsskydd mot följande:
- Eldsvåda
- Inbrott, stöld & skadegörelse
- Vattenläcka
- Oväder
- Vitvaror som går sönder
- Överfall
- Sjukdom, olycka eller andra bekymmer under en resa
- Skador på grund av slarv
- Ansvarsskydd & rättsskydd
Exakt vad som ingår i försäkringen varierar mellan olika försäkringsbolag – jämför noga innan du tecknar!
Varför behövs en studenthemförsäkring?
Även om du inte måste skaffa hemförsäkring som student är det i praktiken ett måste. Drabbas din studentbostad av exempelvis en eldsvåda kan du inte få någon ersättning utan försäkring. Du kan till och med bli skyldig att betala skadestånd!
Ifall grannens studentlägenhet börjar brinna och din bostad blir rökskadad eller vattenskadad gäller det att du har en egen hemförsäkring för att få ersättning.
Råkar du cykla på någon kan du bli skyldig att betala skadestånd om du inte har en studenthemförsäkring eller vanlig hemförsäkring.
Det är definitivt värt att betala den lilla kostnaden på runt 49 – 100 kronor som en studentförsäkring kostar per månad. Betalar du det eliminerar du en lång rad risker.
Tips på fördjupning – Du kan även läsa mer om studentförsäkring hos Försäkrat.se.
Villkor för att teckna en hemförsäkring som student
Om du ska teckna en speciell studenthemförsäkring brukar följande villkor gälla:
- Du studerar minst halvtid vid högskola eller universitet
- Du är under 30 år gammal
- Din bostad är inte större än 50 kvadratmeter
- Ni är inte mer än två personer i hushållet
Reseförsäkring
Ska du ut och resa som student klarar du dig ofta långt på din studenthemförsäkring. Alla hemförsäkringar för studenter innehåller skydd vid utlandsresa i åtminstone 45 dagar. Vissa innehåller reseförsäkring i upp till 60 dagar.
Vad ingår i hemförsäkringens reseskydd?
Vanligtvis ingår följande:
- Ersättning för sjukvårdskostnader
- Olycksfallsförsäkring
- Tandläkare vid akuta tandbesvär
- Avbruten resa om närstående blir allvarligt sjuk eller skadad
- Evakuering vid krig, kris, naturkatastrof eller liknande
- Ersättning för försenat bagage

Längre utlandsvistelse kan kräva speciell försäkring
Ska du vara ute en längre period behöver du extra reseskydd. Ibland går det att utöka hemförsäkringens skydd i ett antal dagar. Alternativt kan du behöva teckna en separat reseförsäkring.
Ska du åka jorden runt och vara borta längre kan vi rekommendera att du skaffar dig en rejäl reseförsäkring som täcker sjukvårdskostnader, olycksfall och även gör det möjligt för familjemedlemmar att besöka dig ifall du råkar ut för något.
Reseförsäkring för utlandsstudier
Ifall du ska studera utomlands räcker varken hemförsäkringen eller en vanlig reseförsäkring eftersom de oftast bara gäller turistresor. Då får du teckna en speciell reseförsäkring för studier eller arbete utomlands.
Dessa kostar en del. Priserna varierar mellan försäkringsbolag men brukar ligga på från 2 000 upp till nästan 4 500 kronor för 6 månader i Europa. Runt det dubbla för ett år och +50 – 100% för att täcka utlandsstudier utanför Europa.
Dessa bolag erbjuder reseförsäkring för studenter:
- Europeiska ERV
- Folksam
- Gouda
- Länsförsäkringar
- Trygg-Hansa
Bilförsäkring
Har du bil eller motorcykel som student? Ja då måste du försäkra ditt fordon. Trafikförsäkringen i en bilförsäkring respektive MC-försäkring är obligatorisk enligt lag i Sverige. Det gäller även för vissa typer av EU-moped.
Trafikförsäkringen är en så kallad ansvarsförsäkring som täcker skador som du orsakar på tredje parts egendom och liv.
Däremot är det frivilligt om du vill skaffa halvförsäkring eller helförsäkring. Har du ett riktigt billigt fordon och inte oroar dig för om det får en skada eller blir stulet? Då kan det vara en idé att bara teckna den obligatoriska trafikförsäkringen och använda studiemedlen till något annat i stället.
Ofta högre premie på bilförsäkring för studenter
Många som studerar är under 24 år och då brukar försäkringsbolagen ta ut en lite högre premie på sina bilförsäkringar. Det har alltså ingen betydelse om du är student eller inte, utan det är kopplat till din ålder.
Denna ”åldersdiskriminering” om vi får kalla det för det har med riskbedömningen att göra. Det kan även hända att du får betala en lite högre självrisk vid skada.
Tips – Teckna försäkringen för dig själv och låt dig inte lockas av att skriva den på en äldre person för att få en billigare premie. Det kan leda till en lägre ersättning vid en skada eller i värsta fall att försäkringen inte gäller.
Bilförsäkring där premien ändras efter körstil
Nu finns det bilförsäkringar där premien bestäms av körstil i stället för ålder. Kör du lugnt och tryggt utan för snabba accelerationer, inbromsningar och svängar blir försäkringen billigare. Det kan vara ett bra alternativ för dig som student.
Olycksfallsförsäkring
Under tiden som du är på universitetet eller högskolan täcks du som student ofta av deras olycksfallsförsäkring. Den täcker oftast även resor till och från skolan. På fritiden har du dock inget skydd mot olyckor – därför bör du teckna en egen olycksfallsförsäkring.
Ofta brukar samma försäkringsbolag som erbjuder studentförsäkring för ditt boende även erbjuda olycksfallsförsäkring.
Till exempel har Hedvig en kompletterande olycksfallsförsäkring som bland annat ger dig ersättning vid sjukhusvistelse, för tandvårdskostnader, ärr och förlorad arbetsförmåga. Den ger även ersättning vid bestående men upp till 1 miljon kronor. Du kan läsa mer om denna olycksfallsförsäkring här.
Om du tränar någon sport ned hög skaderisk kan det vara mycket bra att se över försäkringsskyddet med en speciell idrottsförsäkring för studenter.
Tänk på detta kring studentförsäkringar
Här är några tips som du som student kan ha nytta av när du flyttar hemifrån, om du funderar på att teckna studentförsäkring eller om du ser över dina försäkringar:
- Dina föräldrars hemförsäkring gäller inte när du flyttar hemifrån. Du måste teckna en ny. Det finns speciella hemförsäkringar för studenter.
- Reseskyddet i hemförsäkringen räcker ofta vid utlandsresa, men som regel maximalt i 45 dagar. Skaffa en reseförsäkring för studenter om du är borta längre, exempelvis vid utlandsstudier.
- Ska du köpa bil som student? Se till att ha bilförsäkring klar från dag ett. Annars kan du få betala en dyr avgift per dag. OBS – förre ägarens försäkring gäller inte!
- Skippa assistensförsäkringar om du har assistens, bärgning eller räddning i din bilförsäkring.
- ID-skydd ingår ofta i hemförsäkringen. Slipp betala i onödan bara för att bli dubbelförsäkrad!
- Råkar du ut för en olycka under studierna bör du anmäla det både till lärosätets olycksfallsförsäkring och till ditt försäkringsbolag.
- Olika försäkringar kan ha olika bindningstid. Kontrollera det så att du inte binder upp dig på en längre tid än vad du tänkt.
Mer läsning
- Dags att flytta hemifrån? Läs om vad du bör tänka på.
Vanliga frågor och svar om försäkringar för studenter
Är det lag på att ha hemförsäkring som student?
Nej, det finns igen lag på att du måste ha hemförsäkring, även om det rekommenderas starkt. Det gäller oavsett om du är student eller inte.
Måste jag som student alltid teckna trafikförsäkring?
Ja, om du har bil eller motorcykel måste du som student alltid ha en trafikförsäkring. Däremot är det frivilligt att välja om du ska försäkra fordonet ytterligare genom delkasko eller helförsäkring.
Vad är en studentförsäkring?
En studentförsäkring är en försäkring som är anpassad för studenters behov vilket ofta också innebär en lägre avgift. Studenthemförsäkring och studentbilförsäkring är två vanliga typer av försäkringar för dig som studerar.
Är det någon skillnad på en studenthemförsäkring och en vanlig hemförsäkring?
Den för studenter är billigare och det kan hända att det maximala ersättningsbeloppet är lägre.
Källor
- https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/guider–checklistor/guider—forsakring/vilka-forsakringar-behover-jag/student/
- https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/trafikskadelag-19751410_sfs-1975-1410
- https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/jamforelser/reseforsakringar/jamfor-forsakringar-for-arbete-och-studier-utomlands/