
När du söker ett jobb, så förväntas du skicka in ditt CV och ett personligt brev. Tillsammans bildar de ditt “säljmaterial” där du förklarar varför du är rätt person för jobbet. Utformningen av ett personligt brev skiljer sig ganska mycket om du är en student utan större arbetslivserfarenhet eller om du är en 50-årig mellanchef på jakt efter nytt jobb. Eftersom du är här, på en sajt om studentboende, så ger vi nedan lite råd om hur du bör formulera dig när du söker extrajobb eller ditt första jobb.
Längden på ett personligt brev
Längden på ett personligt brev bör inte vara mer än en A4-sida, helst kortare. Känn alltså inte att du inte behöver “ordbajsa” för att få ner text på ett papper. Du ska kunna fånga läsarens intresse snabbt. Tänk på att läsaren kanske får in flera ansökningar varje dag. En halvsida räcker alltså, där du förklarar vem du är, varför du passar så bra till jobbet, och varför företaget skall anställa just dig.
Unikt brev till varje arbetsplats!
Du kan ha ett standardbrev som du utgår ifrån, men varje personligt brev skall vara unikt och anpassat efter det jobb och den arbetsplats du söker jobb på. Det innebär lite mer jobb, men det är en tid som är värd att lägga. Tänk på att rekryteraren läser många liknande brev, och det gäller att denna ska tänka “perfekt, denna personen skall vi ha!”
Använd inga klyschor
Hur många gånger tror du att rekryteraren läst personliga brev där den sökande beskriver sig som “lyhörd lagspelare som gillar att ha många bollar i luften”? När vi säger använd inga klyschor, så menar vi att du nog bör undvika den typen av tomma påståenden. Kan du däremot backa upp dessa, så är det ett utmärkt sätt att göra reklam för dig själv. Några exempel:
- Mitt stora intresse är ridning, och jag har haft häst sedan jag var 11 år, vilket lärt mig vikten av att vara ansvarsfull och noggrann.
- På fritiden spelar jag trummor i ett band där jag även varit ansvarig för att arrangera bandets spelningar, så jag är van vid planering och ledning.
- Jag har under studierna varit aktiv i studentkåren, och har där varit sekreterare i styrelsen för X-sektionen, vilket gett mig värdefull insikt i styrelsearbete och kommunikation.
Beskriv alltså dina erfarenheter – när man söker första jobbet kanske man måste “koka soppa på en spik” – och exempel på hur dessa gör dig rätt person till jobbet.
Slösa inte läsarens tid
Söker du exempelvis ett kvälls- eller helgjobb på ICA, så skriv det rakt ut. En formulering som “Jag studerar i dagsläget vid Lunds universitet och jag söker nu ett extrajobb på kvällstid eller helger, som jag kan kombinera med mina studier” är mycket bra. Dels får rekryteraren reda på att du är en smart kille eller tjej (du pluggar ju på universitet), dels får den en förklaring till varför du söker ett jobb på enbart udda tider. Pang på rödbetan!
Ljug inte
Det är fult att ljuga, så gör det inte. Att däremot att slira lite på sanningen, det gör de flesta. Om du exempelvis söker ett jobb på DHL, så kan du beskriva extrajobbet på ICA under studietiden som “under studietiden jobbade jag extra på ICA med bland annat lager och logistik“. Söker du i stället jobb på en bank, så är erfarenheten från samma ICA-extrajobb såklart “kassatjänst och ansvarig för kvällsavslut för kassorna”.
Du får som sagt såklart inte ljuga om detta, om rekryteraren ringer och frågar din förra chef på ICA så ska denne kunna svara jakande om att du jobbade både på lagret och i kassan.
Hur göra vid tomt CV?
Första jobbet kan vara svårt att få, just för att du inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet. Men det går att fluffa till ditt CV även med små medel. Vi har tidigare rekommenderat att ta extrajobb inom något område som stärker ditt CV – läs den artikeln här. Andra exempel kan vara att engagera dig i olika föreningar – på styrelsenivå – eller kanske som volontär på Röda Korset! Att ha varit ledamot i Juriststudenternas styrelse kommer vara meriterande, även om den mesta tiden har gått åt att planera juriststudenternas fester!
Avslut
Avsluta med en positiv fras, som bjuder in till fortsatt diskussion. Avsluta alltså inte med “Med vänliga hälsningar”, utan med “Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”.