Studentboende i Lund

S

Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning när man är ny som student, särskilt vid terminsstarten. Det vanligaste är att man får stå i kö en tid för att få ett studentrum.

AF Bostäder

Det första du bör göra är att höra med universitetet om det finns något de rekommenderar eller vet om för tillfället. Därefter är bästa chansen att bli medlem i AF Bostäder och ställa sig i deras bostadskö för studentlägenheter. Stiftelsen AF Bostäder är det största studentbostadsföretaget i Lund. De har mer än 5 600 bostäder till uthyrning. Du kan välja mellan korridorrum och 1-4 rumslägenheter. Det krävs ett medlemsskap för att få göra ansökan, då de endast hyr ut lägenheter till medlemmar i Stiftelsen AF. Webadressen är: afbostader.se

Kommunala bostadskön i Lund

Därefter rekommenderar vi att du kollar på den kommunala bostadskön. Här kommer kötiderna naturligtvis vara lite längre, men det skadar faktiskt inte att vara med om du kanske skulle vilja byta lägenhet senare eller av annan anledning vill flytta. Webadressen är LKF.se

För att inte tappa din plats i den kommunala bostadskön är det viktigt att du loggar in minst en gång per år. Då görs en förnyelse av din köplats automatiskt och du riskerar inte att förlora alla dina poäng.

Pendla mellan Lund och Malmö

I Malmö studenthus finns flera olika lägenhetstyper att välja emellan och totalt 665 lägenheter. Samtliga lägenheter är omöblerade. Studenthuset ligger i området Rosengård, med cykelavstånd till Malmö centrum. Här är du välkommen även som student i Lund. Webadressen är Heimstaden.com

Studentbostad andrahand i Lund

BoPoolen.nu är en förmedling av bostäder som drivs av Lunds Universitets Studentkårer. Här läggs det ut både första och andrahandskontrakt, även rum i lägenheter brukar läggas ut. Det är ett bra sätt att lära känna nytt folk i en ny stad om du ursprungligen inte kommer från Lund.

Studentbostad i Lund
Lunds Tekniska Högskolas campus i Lund. IKDC, Ingvar Kamprad Designcentrum. Här huserar aktiva inom området industridesign. Arkitekt: Gunilla Svensson. Fotograf: Kennet Ruona

Varför bo i Lund?

Har du inte varit i Lund kan vi berätta att det är en stad med en gammal fin arkitektur, en domkyrka som du säkert sett på tv under valborg någon gång i uppväxten. I Lund finns också shoppingmöjligheter i form av Nova Lund som är ett stort köpcenter.

Som student i Lund erbjuds man en stor mängd evenemang. Hela Lund är ett stort nöjesfält för en student med mycket fritid. Här kan du gå på föreläsningar, teater eller titta på konst när helst du önskar. Det finns för den historieintresserade också museer i form av exempelvis Historiska museet eller Skissernas museum.

Lund är också välkänt för sitt enorma firande av valborg. Då samlas studenter i alla parker som finns runt hela stan. 2020 under COVID-19 pandemin gjorde kommunen i ett försök att hindra smittspridningen något som fick hela världens ögon på sig, man spred nämligen ut fågelbajs i parkerna för att det inte skulle sätta sig en massa studenter och fira där trots att pandemin var i full blom.

Men man är inte bara bra på att festa i Lund. Här har forskning i världsklass bedrivits under lång tid, och ett resultat av det är exempelvis pacemakern som du säkert känner någon som har. Då kan du nästa gång ni ses glänsa med att fråga personen om hen vet att de har Lund att tacka för den.

Vidare läsning:

  • Om man har svårt att hitta studentbostäder i Lund kan ett alternativ vara att bo i någon av orterna runt Lund t.ex Malmö, Eslöv, Staffanstorp, Kävlinge och Burlöv. Med Pågatåget tar det inte mer än 15 minuter till Lund. Inte heller Landskrona ligger långt bort med sina 20 minuter från Lund. Också Hässleholm eller Helsingborg, med 30 minuters resväg och Kristianstad, en timmes resväg från Lund, kan vara alternativ om du har svårt att hitta boende i Lund. Det finns många alternativ på boende i Skåne.
  • Vi vill ge dig ett jättetips – gå med i facket som student! Varför? Det är gratis, och ett fackmedlemsskap ger dig många fördelar. Läs vår artikel här!