Högskolan i Gävle

H

Högskolan i Gävle är belägen inom före detta Hälsinge regementes (I14) kasernområde. Högskolan ligger vackert vid Gavleån och med gång- och cykelavstånd till det mesta. Nära city, mitt emellan grönska och stad. Att promenera från tågstationen till Högskolan tar 25 minuter. Vid Högskolan i Gävle studerar 16 000 studenter allt från lärar- och kriminologutbildningar till cilvilingenjörer.

Gefle Studentkår driver en egen bostadsförmedling i kårhuset. Läs mer här om att hitta studentboende i Gävle. Gävle kommun erbjuder studenterna på Högskolan i Gävle bostadsgaranti. Du kan välja mellan att bo i en traditionell studentkorridor eller i en egen lägenhet.

Högskolan i Gävle grundades 1977 och ger idag omkring 50 utbildningsprogram inom humaniora, samhällsvetenskap, vårdvetenskap, pedagogik, sociologi, naturvetenskap och teknik. Flera ingenjörsprogram erbjuder dessutom utbildningsformen Co-op, vilket innebär att du varvar studierna med betalda arbetsperioder. Kända företag i Gävle är exempelvis Gevalia (som ibland sprider doften av nyrostat kaffe över staden), Sveriges första whiskydestilleri Mackmyra, och Billerud Korsnäs, en av stadens största arbetsgivare.

Campus, Högskolan i Gävle. Foto: Lars Bygdemark
Campus, Högskolan i Gävle. Foto: Lars Bygdemark

Kort om Gävle

Gävle är Norrlands näst största ort, och Gävleregionen är Norrlands största A-region. Staden är en gammal garnisons. och industristad. Gävle nämns för första gången som stad 1413 men dess äldsta kända stadsprivilegier är från år 1446. Kasernbyggnaderna på Kungsbäck är idag campus för Högskolan i Gävle.

Gävle har historiskt varit en viktig plats för sjöfartshandel, på grund av sitt läge vid mynningen av Bottenhavet. 20 minuter med bil från staden ligger Sandviken, vilket gör att många pendlar mellan städerna. 

Gävle har flera museum, det främsta är Järnvägsmuseet som har en av världens finaste utställningar av järnvägsvagnar. Staden är full av turistupplevelser, för mer inspiration rekommenderar vi sajten turistgävle.se. Gävle är även en idrottsstad som också har ett stort utbud av kulturevenemang. Stadens stoltheter är Gefle IF (fotboll) och Brynäs IF (ishockey). Gävles Konserthus har konserter flera gånger i veckan.