Flytta hemifrån – Att tänka på?

F

Är det äntligen dags att testa dina egna vingar utanför barndomshemmet? Så roligt! Det är nu ditt liv som ung vuxen börjar – när du får din första egen lägenhet.

Flyttar hemifrån!

Trots all glädje man kan känna när man flyttar hemifrån, kommer också en hel hög med nya ansvar man borde tänka på direkt. Det första vi tycker du borde fokusera på är att planera din ekonomi, för att se vad du kommer ha råd med nu. För med egen bostad kommer förmodligen andra nya utgifter också, så som mat, toalettpapper, elavtal m.m. som man kanske inte tänker på i första stund.

Planera din ekonomi

För att planera din ekonomi kan du använda dig av konsumentverkets budgetverktyg. När du planerar din ekonomi är det bra om du har tillgång till ditt bankkonto och din historik, så att du kan se vad olika saker har kostat bakåt i tiden. Det blir då mycket enklare att sätta ihop sin egen budget. Du hittar budgetverktyget här: https://www.hallakonsument.se/budgetkalkylen/

Här kan du lägga in alla inkomster som du kommer ha, så som studiestöd, eventuell lön från extrajobb eller annan form av inkomst. I slutändan kan du se hur mycket du har råd att betala i hyra för din nya studentbostad. Vårt råd är att försöka ta så litet studielån som möjligt, jobba extra och börja investera dina pengar tidigt. Lägg inte pengarna på ett sparkonto idag, det är förlegat, du får nämligen ingen ränta på dina pengar längre och inflationen äter långsamt upp värdet på ditt sparkonto.

Tips! Börja investera dina pengar klokare. Kika på Avanza!

Ta för allt i världen inte några lån med hög ränta! Undvik att köpa någonting på avbetalning, du kommer i slutändan ha betalt mycket mer för varan än vad du egentligen hade gjort om du köpt den direkt. Det är inget fel på att ha en telefon som är 2 år gammal, ingen kommer tycka mer eller mindre om dig för att du inte har den senaste versionen av iPhone i din ficka.

Teckna en hemförsäkring

Tips! Teckna en hemförsäkring för studenter hos Folksam.

Med en hemförsäkring kan du sova lite bättre om natten. Då är du försäkrad om du får inbrott, om det skulle börja brinna, eller om något annat oförutsett skulle hända med dina ägodelar. Även reseskydd ingår, vilket betyder att du kan få hjälp med kostnader för akut läkarvård som behövs utomlands när du är på resande fot. Reseskyddet kan också ge dig ersättning för hemtransport till Sverige vid olycksfall.

Ofta ingår även saker som ansvarsskydd, överfallsskydd och rättsskydd i hemförsäkringen. Då är du försäkrad mot saker som rättegångskostnader vid stämningar mot dig eller liknande saker.

Det finns ofta möjlighet att köpa till drulleförsäkring, eller allriskförsäkring. Då täcker försäkringen upp för dig om du själv råkar ha sönder någonting, t.ex. om du tappar din telefon i marken så att skärmen spricker.

Flyttanmälan & adressändring

Vid flytt måste du göra en flyttanmälan till Skatteverket, detta för att du ska få rätt folkbokföringsadress. Tjänsten är gratis och du kan snabbt genomföra din flyttanmälan via länken här: https://skatteverket.se/flytta

Glöm inte också att se till din post kommer rätt. Detta sköts tyvärr inte automatiskt vid en flyttanmälan utan kräver att du också anmäler eftersändning av din post. Är posten adresserad till din gamla adress och du inte gjort en eftersändning kommer den posten fortsatt gå till den gamla bostaden. Anmäl din eftersändning här: https://www.adressandring.se/

Beställ bredband

Tidigare rekommenderade vi också att beställa telefon, men vem har hemtelefon nu för tiden? Bättre i så fall att du skaffar ett mobilabonnemang med studentpriser från Fello.

Istället fokuserar vi på bredband, det kan ibland krävas att du beställer bredband i ganska god tid före din flytt för att din bredbandsleverantör ska hinna starta ditt abonnemang på din nya adress. Du kan välja vilket datum du vill att bredbandet ska börja fungera. Du kan läsa mer om vad man bör tänka på när man beställer bredband hos Konsumentverket: https://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/telekomtjanster/internet/

Teckna elavtal

För att dina elektroniska prylar ska fungera i ditt nya boende bör du teckna ett elavtal. Det finns idag en hel uppsjö av elavtal att välja på, vad man kanske inte vet om man flyttar hemifrån för första gången är att man måste ha 2 olika avtal för el. Ett så kallat nätavtal, för att få tillgång till elnätet. Och ett elavtal med en leverantör av el. I många fall finns det en kommunal leverantör som erbjuder båda delar, men vill man komma ner några kronor i pris, eller ha ett 100% förnybart elavtal kan det vara värt att leta lite extra.

Möbler & heminredning

Har du fått tag på en omöblerad studentlägenhet måste du ju ha möbler, åtminstone en säng. Vi behöver nog inte gå in djupare på hur du ska möblera ditt hem här, de flesta har relativt bra koll på vad de önskar själva.

Flyttkartonger

Av någon anledning är det många som köper nya flyttkartonger när de ska flytta. Detta är inte bara ekonomiskt osmart, utan också miljömässigt onödigt. En flyttkartong kan användas ganska många gånger om den är fräsch. Har du tillgång till ett miljörum där du bor nu kan du troligtvis hitta några kartonger där, eller fråga nästa gång du är i affären om du har några använda kartonger som du kan få.

Vi tycker inte du ska betala för flyttkartonger. De finns i överflöd nästan överallt.