Artikeln innehåller sponsrade länkar från Hallon, Vimla, Hedvig & Telge Energi.
Är det äntligen dags att testa dina egna vingar utanför barndomshemmet? Så roligt! Det är nu ditt liv som ung vuxen börjar – när du får din första egen lägenhet.

Trots all glädje man kan känna när man flyttar hemifrån, kommer också en hel hög med nya ansvar man borde tänka på direkt. Det första vi tycker du borde fokusera på är att planera din ekonomi, för att se vad du kommer ha råd med nu. För med egen bostad kommer förmodligen andra nya utgifter också, så som mat, toalettpapper, elavtal m.m. som man kanske inte tänker på i första stund.
Planera din ekonomi
För att planera din ekonomi kan du använda dig av konsumentverkets budgetverktyg. När du planerar din ekonomi är det bra om du har tillgång till ditt bankkonto och din historik, så att du kan se vad olika saker har kostat bakåt i tiden. Det blir då mycket enklare att sätta ihop sin egen budget. Du hittar budgetverktyget här: https://www.hallakonsument.se/budgetkalkylen/.
Här kan du lägga in alla inkomster som du kommer ha, så som studiestöd, eventuell lön från extrajobb eller annan form av inkomst. I slutändan kan du se hur mycket du har råd att betala i hyra för din nya studentbostad. Vårt råd är att försöka ta så litet studielån som möjligt, jobba extra och börja investera dina pengar tidigt. Lägg inte pengarna på ett sparkonto idag, det är förlegat, du får nämligen ingen ränta på dina pengar längre och inflationen äter långsamt upp värdet på ditt sparkonto.
För att snabbt och enkelt se hur mycket pengar du kan spara på att dra ner på de vardagliga utgifterna, som att exempelvis ta med egen matlåda i stället för att äta lunch ute, så kan du kika på konsumentguidens sparometer https://www.konsumentguiden.se/lana-pengar/#konsumentguidens-sparometer. Genom att skära ner dina vardagliga utgifter till ett minimum så får du studentekonomin att gå ihop. Titta också på möjligheten att ta ett extrajobb på helger eller kvällar för att stärka ekonomin.
Ta för allt i världen inte några lån med hög ränta! Undvik att köpa någonting på avbetalning, du kommer i slutändan ha betalt mycket mer för varan än vad du egentligen hade gjort om du köpt den direkt. Det är inget fel på att ha en telefon som är 2 år gammal, ingen kommer tycka mer eller mindre om dig för att du inte har den senaste versionen av iPhone i din ficka.
Teckna en hemförsäkring
Med en hemförsäkring kan du sova lite bättre om natten. Då är du försäkrad om du får inbrott, om det skulle börja brinna, eller om något annat oförutsett skulle hända med dina ägodelar. Även reseskydd ingår, vilket betyder att du kan få hjälp med kostnader för akut läkarvård som behövs utomlands när du är på resande fot. Reseskyddet kan också ge dig ersättning för hemtransport till Sverige vid olycksfall.
Ofta ingår även saker som ansvarsskydd, överfallsskydd och rättsskydd i hemförsäkringen. Då är du försäkrad mot saker som rättegångskostnader vid stämningar mot dig eller liknande saker.
Tips! Teckna en speciell hemförsäkring utformad för studenter via Hedvig.
Dina saker är försäkrade till 200 000 kr. Självrisken är på 1 500 kr. Drulleförsäkring ingår. Dessutom gäller reseskyddet under 45 dagar per resa!
Teckna hemförsäkringen på Hedvig.com!
Det finns ofta möjlighet att köpa till drulleförsäkring, eller allriskförsäkring. Då täcker försäkringen upp för dig om du själv råkar ha sönder någonting, t.ex. om du tappar din telefon i marken så att skärmen spricker. Läs mer om hemförsäkringar i vår artikel här.
Flyttanmälan & adressändring
Vid flytt måste du göra en flyttanmälan till Skatteverket, detta för att du ska få rätt folkbokföringsadress. Tjänsten är gratis och du kan snabbt genomföra din flyttanmälan via länken här: https://skatteverket.se/flytta
Glöm inte också att se till din post kommer rätt. Detta sköts tyvärr inte automatiskt vid en flyttanmälan utan kräver att du också anmäler eftersändning av din post. Är posten adresserad till din gamla adress och du inte gjort en eftersändning kommer den posten fortsatt gå till den gamla bostaden. Anmäl din eftersändning här: https://www.adressandring.se/
Mobilabonnemang för studenter
Här har du ett par alternativ på bra mobilabonnemang för studenter. Leverantörerna ChiliMobil och Vimla har abonnemang som är anpassat för dig som student. T.ex. erbjuds du gratis streamingtjänster under viss tid, rabatter av olika slag, eller dubbelt så mycket surf bara för att du är student. Extra surf är ett effektivt sätt att spara pengar som student, då behöver du kanske inte beställa bredband utan kan förlita dig på din mobila surf.
Bästa alternativet gällande mobilabonnemang för studenter beror på dina surfvanor. Vi har valt ut två bra abonnemang för dig som student, som fungerar lite olika:
- Chilimobil – du har alltid fri surf inom Sverige, men betalar olika priser beroende på hur snabb hastighet du önskar. 10 Mbit/sekund är perfekt för dig som streamar och surfar lagom mycket. Bäst för dig som inte har tillgång till wifi hemma utan vill använda mobilen i stället för bredband.
- Vimla – du betalar i stället för använd surf per månad. Bäst för dig som har tillgång till wifi, exempelvis hemma och i skolan, då räcker 3-10 GB långt “på fritiden”.
Operatör | Surf | Erbjudande | Bindningstid | Normalpris |
Chilimobil Beställ | 10 Mbit/s | – 249 kr/mån första fyra månaderna – Fri surf! | Ingen bindningstid | 299 kr/mån |
Vimla Beställ | 6 GB | – 38 kr/mån första fyra månaderna – Spara oanvänd surf! | Ingen bindningstid | 150 kr/mån |
De flesta operatörer med olika mobilabonnemang för studenter kollar automatiskt genom Mecenat och känner av att du är student. Några operatörer har andra lösningar, men i de flesta fall räcker det med ditt personnummer som bevis att du är student, givet att du redan har börjat studera. Det kan därför vara en idé att vänta att teckna abonnemanget tills du verkligen är inskriven som studerande.
Beställ bredband
Det kan ibland krävas att du beställer bredband i ganska god tid före din flytt för att din bredbandsleverantör ska hinna starta ditt abonnemang på din nya adress. Du kan välja vilket datum du vill att bredbandet ska börja fungera. Du kan läsa mer om vad man bör tänka på när man beställer bredband hos Konsumentverket: https://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/telekomtjanster/internet/
Teckna elavtal
För att dina elektroniska prylar ska fungera i ditt nya boende bör du teckna ett elavtal. Det finns idag en hel uppsjö av elavtal att välja på, vad man kanske inte vet om man flyttar hemifrån för första gången är att man måste ha 2 olika avtal för el. Ett så kallat nätavtal, för att få tillgång till elnätet. Och ett elavtal med en leverantör av el. I många fall finns det en kommunal leverantör som erbjuder båda delar, men vill man komma ner några kronor i pris, eller ha ett 100% förnybart elavtal kan det vara värt att leta lite extra.
Vi föreslår att du tar en titt på ett elavtal från Telge Energi. När detta skrivs (17/11 2021) erbjuder de dig som nykund 12 månaders fri månadsavgift. Dessutom kan du och en vän få 400 kr vardera i vänskapsrabatt!
Räkna ut din kostnad för miljövänlig el >>
Kort om själva flytten
Studentbostäder hyrs ut både möblerade och omöblerade. Har du fått tag på en omöblerad studentlägenhet behöver du ju ha möbler och kanske annan heminredning, men åtminstone någonstans att sova. Vi behöver nog inte gå in djupare på hur du ska möblera ditt hem här, de flesta har relativt bra koll på vad de önskar själva. Ett bra tips är att kolla Blocket, Tradera och lokala köp/säljgrupper på exempelvis Facebook efter en begagnad bäddsoffa (i stället för säng). Bor du i en studentlägenhet så bor du ofta trångt, och det är då bra att köpa möbler som har flera användningsområden.
Om du vill ta med dig dina möbler hemifrån, så brukar flyttkartonger ingå gratis när man köper flytten hos en flyttfirma. Tänker du bära själv så är annars ett tips att kolla i olika miljörum efter slängda större kartonger. Du kan också fr¨åga i närmsta affär om de har några använda kartonger du kan få. Vi tycker inte du ska betala för flyttkartonger, det är inte bara ekonomiskt osmart, utan också miljömässigt onödigt. Saker att packa i finns i överflöd nästan överallt!