Jättetips: Gå med i facket som student!

J

Ska man gå med i facket som student? Ja, det är faktiskt en riktigt bra idé, Både Unionen som Akavia har en rad förmåner som enbart är tillgängliga för studenter. Unionen vänder sig till de som arbetar inom privat sektor. Akavia vänder sig till både offentlig och privat sektor, men är mer nischat på vilka yrkeskategorier som får vara medlemmar. Medlemsskapet för studenter är gratis i båda dessa två fackförbund.

Artikeln innehåller affiliatelänkar till Unionen

Unionen

En av Unionens stora fördelar är det studentpris på hemförsäkringar som man kan teckna som medlem i Unionen. Då det som sagt är gratis att gå med i Unionen, så är det en direkt besparing från dag ett du skickar in din anmälan till fackförbundet.

Du kan bli medlem i Unionen genom att klicka här.

En annan förmån du får som medlem i facket som student är den extra trygghet du kan få på ditt extrajobb eller sommarjobb. Unionen är Sveriges största fackförbund med runt 700.000 medlemmar. Deras studentmedlemskap innehåller allt som har att göra med arbetsrätt relaterat även till en tillfällig anställning. Detta inkluderar bland annat ditt anställningsavtal och specifika detaljer vad gäller arbetsuppgifter. Unionen hjälper dig också med en CV-granskning inom fem arbetsdagar, något som kan vara bra när du ska söka ditt första jobb efter studierna.

Akavia

Jusek och Civilekonomerna slogs för ett tag sedan ihop till fackförbundet Akavia. Även hos Akavia är studentmedlemsskapet gratis, dock är det mer nischat till vem som kan bli medlem än i det bredare förbundet Unionen. För att bli studentmedlem i Akavia så måste du studera på högskola eller universitet med avsikt att ta en examen, inom ämnena juridik, ekonomi, beteendevetenskap, samhällsvetenskap, ekonomi eller systemvetenskap.

Hos exempelvis Akavia får du hjälp med granskning av CV, sitt personliga brev, din Linkedinprofil och faktiskt även hela jobbansökningen, något som kan vara väldigt nyttigt för den nybakade studenten.

Akavia eller Unionen

Som beskrivet ovan så är båda förbunden gratis att vara med i som student, och båda har förmånliga erbjudanden. Förmånen med hemförsäkringen är bättre hos Unionen, eftersom man kontinuerligt får rabatt på avgiften.

Det viktiga är dock att ett studentmedlemskap omfattar den så kallade kvalificeringstiden. Kvalificeringstiden innebär den tid man måste ha varit medlem innan man får tillgång till inkomstförsäkringen som arbetande medlem. Har man exempelvis varit medlem under två år som student har man redan klarat av kvalificeringstiden. När man senare får arbete är man därför berättigad till samtliga förmåner som tillkommer i ett medlemskap som anställd!

Så, lyd vårt råd, gå med i facket som student redan idag! Du kan bli medlem i Unionen genom att klicka här.

av Studentbostäder