
Cykeln, ett billigt, snabbt och miljövänligt färdmedel. Är du student och funderar på att skaffa en? Vi på Studentbostäder.nu går här igenom vad du bör tänka på.
Därför är cykeln studentens bästa vän
För många studenter råder aldrig några tvivel. Klart man ska skaffa en cykel! Tvekar du? Här är fem bra anledningar att skaffa en cykel som student:
- Billigt – det kostar nästan inget att köpa en begagnad cykel. Det enda bränsle den behöver är i princip ett paket nudlar.
- Miljövänligt – inget transportmedel ger lägre koldioxidutsläpp än cykeln.
- Bra för hälsan – du håller dig i form när du cyklar mellan ditt studentboende och föreläsningar. Ger även fördelar för koncentrationen och mental prestation.
- Lätt att parkera – direkt utanför högskolan eller universitet. Du behöver aldrig leta parkeringsplats.
- Snabbt – på vissa distanser slår cykeln alla andra färdmedel.
Köpa ny eller begagnad cykel?
Ska man köpa en ny cykel eller en begagnad? Många studenter väljer att köpa begagnat på grund av priset. En ny hoj får du knappast för under 4000 kronor. Räkna med 4000 – 6000 kronor för de enklaste modellerna.
En begagnad cykel hittar du lätt på blocket eller på anslagstavlan på universitetet eller högskolan för 200 – 1000 kronor. En enklare ”service” så är den nästan som ny.
Vår egen erfarenhet är att det kan gå ganska så vilt till i cykelställ och i cykelkällaren. Med en begagnad cykel slipper du oroa dig särskilt mycket för att den ska skadas. Fokusera på det härliga studentlivet istället!
Ta hand om din cykel
Oavsett om du köper en ny eller begagnad cykel är det viktigt att ta väl hand om den så att den håller länge och så att du kan cykla säkert.
En snabb checklista:
- Håll cykeln ren
- Rengör och smörj kedjan
- Kontrollera bromsar och bromsklossar
- Pumpa däcken
- Kontrollera ringklocka, belysning och reflexer (annars kan det bli böter)
Om det inte redan finns det där du bor kan du tipsa din hyresvärd om att inreda ett smart cykelrum med vägghängda cykelställ. Det kan frigöra mycket utrymme i cykelrummet eller cykelförrådet. Detta extra utrymme kan sedan användas för att inreda en mekstation med cykelverktyg.
Hyra cykel kan vara ett alternativ
Det kan gå att hyra cykel där du bor. I Stockholm kan studenter hyra cyklar som samlats in vid cykelrensningar via app. I Falun kan du hyra cykel för 100 kronor per månad via Smart Fart.
Vissa studentbostäder erbjuder rent av cykel eller elcykel gratis till sina hyresgäster. Så är det till exempel på Kurorten i Skövde. I Umeå finns lådcykelpoolen U-bike – perfekt när du som student vill storhandla. Bara för att nämna några exempel. Googla på ortnamn och ”hyra cykel” så hittar du nog rätt.
Skaffa bra cykelutrustning
Alla cyklar måste ha bromsar och ringklocka. Ska du köra i mörker behöver du dessutom lyse fram och bak samt reflexer fram, bak och åt sidan.
Studenter måste inte ha hjälm då hjälmkravet gäller upp till 15 år. Vårt varma tips är dock att skaffa en ändå. Vi har sett på nära håll hur illa det kan gå.
Ett rejält cykellås är självklart ett måste så att du kan låsa fast cykeln när du till exempel är på föreläsning. Det kan vara bra att ha en cykelpump hemma ifall det inte finns i cykelgaraget. En cykeldator är riktigt kul att ha men nu är vi inne på överskurs.
Se till att vara försäkrad
Slutligen har vi det där med försäkring. Som student bör du se till att ha en bra studentförsäkring. Den täcker även cykeln. Är försäkringen riktigt bra täcker den även skador som du själv orsakat (drulleförsäkring).
Dessutom behöver du en olycksfallsförsäkring. Ofta täcker universitetets eller högskolans försäkring dig när du är där samt resa dit och tillbaka till ditt boende. För att vara helt försäkrad när du cyklar, oavsett om det är i samband med undervisning eller inte behöver du ändå skaffa dig en egen olycksfallsförsäkring. När du tecknar en studentförsäkring kan du ofta välja till olycksfall också och få ett bättre pris.
Cykla lugnt!