
Ditt CV är ofta det första intrycket din framtida arbetsgivare får av dig. Se till så att det är bra så att du har en chans att gå vidare till intervjun.
Här går vi igenom hur du skriver ett bra CV och så får du exempel med en mall.
Skriva CV – så gör du
CV, Curriculum Vitae, betyder ordagrant levnadsschema. Résumé heter det på engelska. Det är ett dokument som innehåller information om din utbildning, arbetslivserfarenhet, andra kunskaper och personliga egenskaper som du vill berätta om när du söker jobb.
- Ta bara med relevant info. Ett bra CV innehåller bara information som är relevant för det arbete som du söker. Tar du med allt du gjort i livet finns risken att den viktiga informationen drunknar i mängden.
- Hur långt ska ett CV vara? 1–2 A4-sidor räcker utmärkt. Försök att förmedla vem du är på ett kort och koncist sätt. Det är en kvalitet i sig!
- Använd tydliga rubriker för att den som läser ditt CV snabbt ska hitta.
Tips – Här är den CV mall som Arbetsförmedlingen använder. Det är en bra utgångspunkt!
Struktur på ett CV – exempel
Det finns inte en enda ”CV-mall” som alla ska följa, men det finns ett antal vanliga rubriker som de flesta CV:n brukar innehålla.
Kontaktuppgifter
Börja ditt CV med att ange namn- och efternamn, mobilnummer, e-postadress och eventuellt också din postadress. Det är inte fel att även ange födelsedatum här och varför inte även en länk till din profil på LinkedIn om du har det? Om du lägger in en bild ska du se till så att den är riktigt proffsig.
Sammanfattning
Vissa väljer att börja sitt CV med några punkter om sig själv som sammanfattar vem du är och vad du har för mål med att ansöka just detta jobb. Var kortfattad, rakt på sak och inspirerande – 4–5 punkter räcker.
Arbetslivserfarenhet
Har du redan viss arbetslivserfarenhet? Då kan du börja med att nämna den. Många arbetsgivare tittar i första hand på var du jobbat och i andra hand vilken utbildning du har.
Detta beror förstås på vad du jobbat med och vad du söker för jobb. Studerar du och ansöker om jobb som forskningsassistent och din enda arbetslivserfarenhet är att du jobbat på ICA så är det givetvis bättre att börja med utbildningen i ditt CV.
Börja med den senaste anställningen först och gå sedan bakåt i tiden.
Läs även: Extrajobb som stärker ditt CV.
Utbildning
Berätta om dina utbildningar i omvänd kronologisk ordning (senaste utbildningen först). Universitet, högskola, skola och eventuella kurser eller andra utbildningar. Här kan du även ange praktikplatser som du varit på – eller så lägger du det under arbetslivserfarenhet.
Språkkunskaper
Berätta om vilka språk du pratar och vilken kunskapsnivå du har (tal och skrift).
Annan erfarenhet
Har du haft förtroendeuppdrag, till exempel varit ordförande eller ledamot i en förening? Hur bra är du på att använda dator och vilken programvara behärskar du? Har du körkort? Det är exempel på sådant som kan vara intressant för en potentiell arbetsgivare att veta.
CV mall
Med hjälp av ovanstående exempel kan du skriva ett eget CV eller så kan du utgå från en mall. Arbetsförmedlingen har en enkel men bra CV-mall som du kan ladda ner gratis.
Tips – Spara ner ditt CV som PDF i Word när du är klar. Det ger ett proffsigare inryck att skicka en PDF jämfört med ett Worddokument.
Källor
https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/cv-ansokan-och-intervju/skriva-cv