Bostadsbidrag som student

B

Som hyresgäst i alla former av studentbostäder innebär såklart också att hyran ska betalas. Bostadsbidrag är något som du kan vara berättigad till när du studerar och är under 29 år gammal. Du kan gå in på Försäkringskassans hemsida och använda kassakollen för att ta reda på om du är berättigad till bostadsbidrag. Observera dock att denna uträkning endast är preliminär. Det faktiska beloppet fastställs först när du lämnar in en ansökan för bostadsbidrag student.

Hur får jag bostadsbidrag som student?

Som student kan du få bostadsbidrag om du är under 29 år gammal och dina inkomster inte kan täcka för dina boendekostnader och övriga nödvändiga levnadskostnader.

Hur mycket kan jag få i bostadsbidrag?

Hur mycket du kan få i bostadsbidrag beror på en rad olika faktorer, så som hur stor inkomst du har i dagsläget, vad din hyra ligger på och hur stor bostaden du hyr är till ytan. Värt att tänka på i sammanhanget är att inkomst inte enbart baseras på lönen från ett eventuellt jobb, utan även inkomst från kapital, skattefria stipendier och även 80% av studiebidraget.

Kan jag få bostadsbidrag för hela min lägenhet?

Du kan få bostadsbidrag för hela din lägenhet så länge den inte överskrider 60 kvadratmeter i yta. Är din bostad större än så, är du alltså endast berättigad till bostadsbidrag för 60 kvadrat av ytan.

Kan jag få bostadsbidrag fast jag inte är skriven på adressen?

Ja, det kan du om det handlar om en kortare period. Om du bor på en annan adress än där du är folkbokförd under mindre än ett år kan du få bostadsbidrag för detta. Detta gäller även dig som har kvarskrivning, alltså du kan få bostadsbidrag för en bostad trots du inte är skriven där p.g.a. skyddad identitet.

Osäker på min inkomst, hur mycket bostadsbidrag får jag?

Eftersom bostadsbidraget är baserat på hur mycket du kommer tjäna under året så är det bäst att du anger den summan du tror du kommer hamna på. Försök räkna ihop vad din totala inkomst blir över hela året. Var inte rädd för att det blir fel, du kan nämligen i efterhand justera din inkomst genom ”Mina sidor” hos Försäkringskassan, så du slipper bli återbetalningsskyldig. Tänk på att alltid ange inkomsterna före skatt.

Är det kanske ett bostadstillägg jag ska söka?

De flesta studenter är unga och därför är det som regel bostadsbidrag som gäller. Är du minst 66 år (oavsett om du studerar eller inte) kan du istället ansöka om bostadstillägg och det gör du i så fall via Pensionsmyndigheten. Du kan även ansöka om bostadstillägg ifall du är under 66 år om du har aktivitetsstöd eller sjukpenning. Det gör du via Försäkringskassan. Här är en bra översikt av hur det fungerar.


Vidare läsning 

Ska man gå med i facket som student? Vi förklarar varför det är en mycket bra idé, i en artikel här!

av Studentbostäder