Att flytta hemifrån: Några råd!

A

Det är ett stort steg att flytta hemifrån. Från att ”vara söndercurlad” av mamma och pappa till att stå på egna ben som högskolestudent i en ny stad. Det är mycket att tänka på inför en flytt. Vi har en bra lista här om själva flytten, och vad man bör tänka på kring just den. Men nu ska vi prata lite mer runt själva upplevelsen av att flytta till en ny stad…

Hemförsäkring

Ja, vi vet, vi har tjatat så mycket om hemförsäkringen! Vi har ju till och med en egen artikel om hemförsäkringar här. Men grejen är att en hemförsäkring är väldigt viktig för dig som student. Du flyttar ju hemifrån, och omfattas därför inte av den försäkringen som dina föräldrar hade där du bodde tidigare.

Som student så kommer du troligen att bo  i studentkorridor eller i hyrd lägenhet. Detta innebär att du inte behöver försäkra själva huset, det vill säga golv, väggar, tak och liknande. Din hyresvärd ansvarar för bostadens fasta egendom och har sin försäkring för detta.

En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina saker vid exempelvis inbrott, brand eller vattenskada. Den ger dig dessutom ett reseskydd, ansvarsskydd, rättskydd och överfallsskydd. Ansvarsskyddet hjälper dig om du till exempel orsakar en skada på din hyresrätt. Reseskyddet slutligen hjälper dig om du blir skadad eller sjuk på någon resa – även en resa hem till föräldrarna över helgen. Vilken som är den bästa hemförsäkringen just för dig beror på lite olika parametrar, beroende på bland annat hur stort försäkringsbelopp du önskar, och vilka tilläggsförsäkringar du önskar ska ingå.

Studentlivet

Festa gärna, det hör studentlivet till. Men festa inte så mycket att det går ut över studierna! Kung på natten, kung på dan! Det innebär att om du inte orkar med studierna på grund av för mycket festande, så är det festandet du ska dra ner på. Inte studierna!

Passa på att engagera dig i olika studentföreningar. Förutom att det är roligt och personligt utvecklande, så är det också en liten merit på ditt CV att ha varit aktiv i exempelvis kåren.

Extrajobb

Är det något alla studenter saknar, så är det pengar i slutet av månaden. Ett litet extrajobb kan råda bot på det största hålet i plånboken. Det är oftast enkelt att som student hitta ett extrajobb på kvällar och helger – obekväma tider för normalsvensson men som kanske passar en student som handen i handsken. Ett stort tips är dock att välja ett extrajobb inte utefter intresse, utan efter hurvida det kan ge dig ett litet plus i kanten på ditt CV.

Vi har en artikel om detta ämne här, men i korthet: Tänker du dig ett jobb på bank iu framtiden, så är ett jobb i kassan på ICA under studietiden meriterande. Tänker du dig ett chefsjobb eller ett jobb inom vården, så kan ett jobb inom barnpassning vara meriterande. Extraknäcker du som läxhjälp så är det en merit för nästan vilket annat jobb som helst som du kommer söka i framtiden!

Googla staden i förväg

Var ligger stadsbiblioteket? Hur fungerar det med månadkort på lokaltrafiken? Vilka föreningar skulle du vara intresserad i att gå med i? Var ligger friluftsanläggningar och motionsspår?

Fundera ut i förväg vad som är viktigt för just dig. Leta sedan studentbostad så att du har rimligt nära till universitetet/högskolan, men samtidigt inte måste resa över hela staden för att ta dig till fotbollsträningen tre dagar i veckan. I en liten stad kan man kanske cykla, i alla fall på sommarhalvåret, men i en storstad vill man inte tillbringa en timme eller två i pendling varje dag.

av Studentbostäder