Fyra alternativa studentbostäder

F

I vissa studentstäder är det enkelt att hitta studentbostad. I några städer, som exempelvis Eskilstuna och Västerås, finns det till och med garanti att alla studenter som flyttar till någon av orterna får en bostad. I våra större städer kan det dock vara betydligt svårare att hitta någonstans att bo. I denna artikel tipsar vi om fyra alternativa studentbostäder: Boende i Attefallshus, inneboende, kollektivboende och husvagn!

1: Attefallshus

Ett Attefallshus är ett litet ”komplementbostadshus” på max 30 kvadratmeter som får uppföras utan bygglov. De har ofta samma kvalitet som en villa eller ett fritidshus. Det finns ganska många villaägare som byggt till ett Attefallshus på sin tomt, som gäststuga eller att ha ”när barnen ska flytta hemifrån”. Många av dessa hyr ut sitt Attefallshus till studenter under terminerna, och använder det sedan som gäststuga för släktingar på besök under sommarlovet. Att hyra ett Attefalshus är ett sätt att vara ”inneboende hos någon” utan att vara inneboende – du har ju ett helt eget hus i miniformat med eget kök och badrum. Man får faktiskt plats med mycket på 30 kvadratmeter – speciellt som man kan bygga lite på höjden med till exempel ett sovloft.

Bild på ett attefallshus: Bild: Modulhus.se
Bild på ett Attefallshus: Bild: Modulhus.se

2: Inneboende

Att vara inneboende hos någon kan vara var som helst på skalan ”hyra ett rum i en lägenhet” till ”en Au Pair-liknande lösning” där du bor gratis, eller till och med får lite betalt för att hjälpa till att ta hand om familjens barn vid sidan om studierna. Gemensamt för dessa lösningar är att de ofta förmedlas via personliga kontaktnät. Både den som hyr ut sitt rum, och den som ska vara inneboende, vill ju att den andra personen går att lita på. Var ute i god tid, skriv en trevlig annons på Facebook, och be dina kontakter dela inlägget i den berörda staden. Vissa bor hela sin studietid som inneboende, medan för andra är det en kortsiktig lösning i väntan på egen lägenhet.

3: Kollektiv

Att bo i kollektiv passar verkligen inte alla – men för vissa personer är det en livsstil! Ett kollektiv är vad medlemmarna gör det till! Ofta äter man mat tillsammans, och ansvarar för matlagningen en gång i veckan. Ser man boendeformen som ett sätt att knyta kontakter mer än en skyldighet att städa, så passar man nog bra in i gemenskapen. Det bästa med kollektivet är grannarna. Det sämsta med kollektivet är också grannarna. Tänk på att kollektivlivet pågår 24/7, så rannsaka dig själv om detta passar för dig.

4: Husvagn/Husbil

Att bo i husvagn eller husbil under sin studenttid låter kanske extremt? Är det inte trångt och kallt? Jo, trångt i alla fall, men i en bra husvagn behöver man absolut inte frysa. Man ställer upp sin husvagn på en camping och blir ”långtidsboende” där. Återigen är det inte ett boende som passar alla, men för vissa personer är denna boendeform en livsstil! Och ibland har nöden ingen lag, speciellt vid skolstarter kan det vara väldigt svårt att hitta bostad, och då kan vandrarhem, husvagn eller till och med hotell vara tillfälliga lösningar.


Vidare läsning

  1. Läs mer här om Mälardalen Högskolas ”bostadsgaranti” för studenter i Västerås och Eskilstuna.
  2. Du kan ofta ansöka om bostadsbidrag som student. Läs mer här.
  3. Flyttar du hemifrån behöver du se över ditt försäkringsskydd inkl. hemförsäkring. Läs mer här.
av Studentbostäder